Warkocz z Synecką i pieczarkami
wstecz
SKŁADNIKI
• Synecka firmy Kabanos
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 300 g pieczarek
• 1 jajko
• 1 średnia cebula
• 50 g żółtego sera
• olej
• Sól, pieprz do smaku
• Papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy.
Ciasto francuskie kroimy na dwie części. Nacinamy wzdłuż dłuższych brzegów paseczki o szerokości około 1-1,5 cm.
Wystudzone pieczarki i pokrojoną w małe kawałki Syneckę nakładamy na nienaciętą część ciasta.
Zaplatamy warkocze, tak aby przykryły pieczarki i Syneckę.
Gotowe warkocze smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25-35 minut, by ciasto się mocno zrumieniło.
Po upieczeniu posypujemy startym serem. SMACZNEGO!
wstecz